VFX, oftewel visual effects. Hoe start je daarmee? Heel simpel. gewoon doen.

Ik kreeg een boekje in mijn handen geduwd met alle plannen voor een herbestemming voor de St. Jan in Roosendaal met de vraag “kun jij dit omzetten naar video?”.

Uiteraard was het antwoord een trotse ja! De St. Jan is hét gebouw van de gemeente waar ik ben geboren, ben opgegroeid en nog altijd woon. Een trots van de stad die al jaren leeg staat en deze plannen gaan daar verandering in brengen.

In het boekje zelf stonden fantastisch mooie schetsen als het gaat over het toekomstbeeld van het gebouw, waarbij ik meteen dacht:”hoe gaaf zou het zijn als ik dit tot leven kon wekken op beeld…”. Het beeld in mijn hoofd was helder. Ik wist wat ik wilde wegzetten op video. Ik denk dan ook dat dit het meest belangrijke is van alle stappen tot een eindproduct: een duidelijke visie. En met nog maar weinig tot geen ervaring in VFX startte ik After Effects op.

Ieder VFX shot in deze video (welgeteld vier) heb ik meerdere malen opnieuw gedaan, totdat ik zelf 100% tevreden was. Het is fouten maken. Lachen om je fouten, ervan leren, kijken naar wat beter kan, het geloofwaardiger maken en nog een keertje proberen. Een voorbeeld uit de video is het shot wat je hierboven als afbeelding ziet met de banieren. Ze vielen, flapperden, maar alsnog zagen ze er nog niet uit hoe ik wilde. Het grote geheim was uiteindelijk ze een klein beetje doorzichtig maken, alsof je door de vlaggen heen kijkt. Simpel, maar effectief!

YouTube is een gigantische bron van kennis waar je zo uit kan putten. En als je echt iets wilt, een duidelijke visie hebt en die nodige kennis kan vinden om dit mogelijk te maken, dan moet alles mogelijk zijn.

Hieronder de gemaakte video: